Fissa bij Flo!

Samen op de fiets onderweg naar de orthodontist, De Pittige Puber en ik (jongste van 13 jaar). Ze kwebbelt honderduit. “Flow, blablabla……, dm-en……….”, vage flarden van haar verhaal komen bij mij naar binnen.  Plotsklaps stopt ze met kletsen. Ik kijk verbaasd naar het fietsende kind naast me en krijg een intense ik-haat-mijn-moeder-blik toegeworpen.

Die blik daar ben ik inmiddels al een beetje immuun voor aan het worden.  Van de ene op de andere dag werd het lieve meisje een puber pur sang en veranderde de afhankelijke tiener in een tegendraadse tante. Haar missie werd: “hoe kan ik non-verbaal duidelijk maken dat ik mijn ouders echt ontzettende losers vind”. Waarschijnlijk wordt ‘de blik’ in de spiegel gerepeteerd en gefinetuned, en ik moet toegeven de blik die ik nu opvang scoort in een schaal van 1 op 10 een dikke vette 8. Pratice makes perfect!

“Wat is er?”
“Je zegt steeds oké, oké, oké, maar je luistert helemaal niet”, terwijl ze het zegt draait ze met haar ogen en steekt ze haar tong uit en om haar walging over mijn gedrag nog wat extra te accentueren. Ze heeft gelijk, niet luisteren is irritant, hoe red ik me hier weer uit? “Ja schat, af en toe ben je zo aan het babbelen en dan gebruik je woorden waarvan ik echt niet weet wat ze betekenen en dan raak ik de draad kwijt, maar vertel”.

“Tja weet je, Tim heeft flow met de beste vriendin van Ko en ja, ik heb daar dan over zitten dm-en”.  Bij zo’n verhaal ben ik de draad snel kwijt, PP heeft er een handje van om woorden te gebruiken en ze vervolgens niet te verklaren als ik ernaar vraag. Zo mondt een what’s app gesprek tussen ons soms uit in een warrig wartaaltje.

Voorbeeld:

Ik: Je moet zaterdag meedoen aan een hockeytoernooi
PP: Ik kan niet
Ik: Hoezo?
PP: Flo zijn Fissa
Ik: Fissa? Wat betekent Fissa
PP: Je weet toch? Zijn slaapfissa.

Inmiddels ben ik als moeder van twee pubers natuurlijk wel wat puberwaals gewend. Zo weet ik nu wel dat Flow hebben = elkaar erg leuk vinden, zeg maar het voorportaal van de verkering.
Fissa= feest en Dm-en is elkaar berichtjes sturen.

Moet wel een beetje proberen bij te blijven, kunnen we de communicatie toch een beetje op gang proberen te houden. Misschien een idee om een puberwaal vertaalapp te fabriceren?

straattaal

5 gedachtes over “Fissa bij Flo!”

  1. Ik snap nog steeds niet wat fissa is! Help!
    Als jij even zo’n app ontwikkelt, dan kan ik die gebruiken over 4 jaar als Roos 12 is….

    1. Fissa is feest, tegen de tijd dat jouw dames pubers zijn is de taal alweer veranderd

  2. Niet alleen mama’s krijgen zo’n blik, de juf ook:)
    Voordeel van de hele dag met pubers werken, ik begrijp hun puberaal volledig.

Reacties zijn gesloten.