Workshoppen

Ik ben uitgenodigd voor een workshop personal branding en styling. Ik zoek even op wat dat nu eigenlijk inhoud. Personal branding helpt je bij het vinden van de juiste baan en het maken van promotie. Weet wat je uniek maakt en onderscheid je hiermee van anderen. Door jouw personal brand helder te hebben presenteer je jezelf als merk, waarbij je positieve beelden en associaties oproept.

In de make-upuitnodiging staat dat het voor de kleuren analyse van de kledingstyliste raadzaam is om geen make-up te gebruiken. Oei, dat hakt erin bij een vrouw die doorgaans nog geen ommetje wil maken zonder “haar gezicht op te doen”. Ik ben geen zware make-up verslaafde, de foundation producent heeft aan mij een slechte klant maar ik wil toch wel altijd mijn ogen even op orde hebben. Dat vleugje mascara, het idee dat ik met open blik de ander in de ogen kijk i.p.v. met waterige ik-ben-nog-niet-wakker-oogjes geeft me net dat kleine beetje extra zelfvertrouwen. Ik spreek hierbij ook uit dat ik diep respect heb voor de naturelle vrouw die vol zelfvertrouwen de wereld tegemoet treedt, ik heb daar nog wat hulpmiddelen bij nodig, mijn mascara is mijn mattie.

Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, de dag voor de workshop spelen er zich in mijn hoofd wilde taferelen af van mijzelf als middelbare matrone tussen een horde kittige dertigjarige powerpoezen in strakke mantelpakjes die elkaar de loef afsteken in belangrijkheid. Ik stel me voor dat we worden toegesproken door een vrouwelijke Ratelband-coach die met verbeten gezicht al Tjakka’end de boel naar een hoger niveau probeert te trekken terwijl de kleding styliste op haar torenhoge paalhakken in haar überhippe outfit met een minzame blik de ’te burgerlijke’ kledij van de ploetervrouw monstert.

Het blijkt niks van dit al. Ik ben wel duidelijk de oudste van het stel maar de dames en de enige man die zich in de zaal bevinden zijn geen van allen strak in het pak en de sfeer is prettig ontspannen. De profileringsexpert houdt een helder en bondig verhaal en komt ontspannen en zelfverzekerd over maar zeker niet dwingend. De kledingstyliste is een bedachtzame goedgeklede vrouw die passievol haar tips met ons wil delen. Deze dames stralen uit dat ze echt lol hebben in hun werk, ik ben jaloers.

Wanneer we elkaar moeten introduceren, zonder kennis van elkaars achtergrond vermeldt mijn buurvrouw dat ze denkt dat ik in de zorg werk en houd van wandelen en tuinieren. Grappig is het wel aangezien de lading lesboeken voor de opleiding doktersassistent deze dag is binnengekomen en ik zeker ook graag wandel, dus daar slaat ze de spijker op de kop. Ik heb een beetje een dubbel gevoel,  liever zou ik wat meer power willen uitstralen en niet voldoen aan het Ria-profiel (wil je weten wat ik hiermee bedoel, lees dan ook Ria c’est moi) maar het sterkt me wel in het gevoel dat mijn carrière switch misschien zo gek nog niet is.

We worden ingedeeld in twee groepen, eerst begin ik met de groep die aan de slag gaat met het profileringsgedeelte en daarna komt de kledingstyliste aan bod. Vind het eerste gedeelte heel zinvol en waardevol om een goed profiel op te kunnen maken voor mijn nieuwe carrière. Het is best lastig om  in een paar zinnen accuraat te kunnen omschrijven wat je denkt dat jou echt geschikt maakt voor een functie.

Bij het tweede gedeelte, het kledingstyle gedeelte voel ik me hoogst ongemakkelijk. Bij iemand waarvan de overtollige kilo’s door geen enkel kledingstuk meer te maskeren vallen, die doorgaans zoveel mogelijk de full-body check in de spiegel ontwijkt, is het best wel  confronterend om minutenlang naar je eigen naturelle ikje in een passpiegel te staren. Daarbij heb ik ook nog een witte doek op mijn hoofd om mijn haar te verbergen en staat er drie man publiek recht in mijn snufferd mijn teint te bestuderen. Twintig kilo geleden was ik blij geweest met deze adviezen maar nu ben ik zo uit mijn comfort-zone dat ik het even niet zo goed oppik. Dat ligt niet aan de styliste dat is natuurlijk mijn eigen probleem.

Ik vond het een leerzame en leuke dag die ik bij andere zou aanbevelen. Zeker als je, zoals ik, je nieuwe plek op de arbeidsmarkt wilt gaan veroveren.

Als je wilt weten wie de ploetervrouw is lees dan wie en waarom

 

 

2 gedachtes over “Workshoppen”

    1. Hi Sandra, zet je zonnebril dan maar op, ik blijk een wintertype te zijn dus ik ga me eens lekker uitleven met kleur!

Reacties zijn gesloten.