Klaagzang

Ik ben nu sinds een paar weken stage aan het lopen bij een huisartsenpraktijk in mijn woonplaats en tezamen met de start van mijn stage ben ik ook in de hel beland die in de volksmond zo lekker zoetsappig de overgang wordt genoemd. Overgang? Niks overgang, ik betitel het liever als de overleefgang. Ja, ja, ik kom publiekelijk uit de kast als echte VIDO (Vrouw in de overgang).

Heb ik eindelijk vrede gesloten met het feit dat de vruchtbare jaren passé zijn, dat ik er niet meer onderuit kan, ik ben echt een 50-plusser, een Max-vrouw, moet ik daarbovenop ook nog dealen met de nóg beroerdere status van hormonale Max vrouw. Mijn dagelijkse gemoedstoestand is te vergelijken met een woest berglandschap, soms zit je boven op die berg om vervolgens weer spartelend onderaan in het dal te belanden, en dat fluctueert per minuut. Ik word gedomineerd door hitte-aanvallen die starten bij mijn tenen om vervolgens in een rap tempo mijn hele lijf over te nemen. Dat gebeurt op de gekste momenten gedurende de hele dag en nog vervelender gedurende de hele nacht, nooit beseft dat een mens zoveel vocht kan laten vloeien uit die ieniemienie poriën.

Voorheen viel ik in slaap nog voordat mijn hoofd het kussen raakte totdat het irritante gepiep van mijn wekker me mijn bed uit dirigeerde, tegenwoordig word ik vier keer per nacht wakker omdat mijn lichaamsthermostaat op hitte-alarm staat. Niet alleen het zweet vloeit rijkelijk, ik zit ook regelmatig met wangen zo rood als rood maar kan zijn, die zo warm worden dat ik serieus overweeg om er eens een lekker spiegeleitje op te bakken. Is ook niet echt fijn als je net tegenover mevrouw P zit om haar bloeddruk op te meten. Haar bloeddruk is oké terwijl ik met mijn tomatenwangen de mijne naar ongekende hoogte laat stijgen.

De overgang werd ooit eens door Linda de Mol ‘niet sexy’ genoemd en vanwege die reden was ze dan ook van plan het onderwerp consequent te negeren in haar magazine. Ik ben het met haar eens, het is een niet sexy onderwerp maar het overheerst nu mijn leven, negeren kan niet dus deel ik het maar. Mijn stage is leuk, maar ook inspannend, ik moet me immers inwerken in een wereld die helemaal nieuw voor me is. Vanuit een wereld waar geld centraal stond, kom ik nu in een wereld waar de mens centraal staat met een totaal ander jargon en andere mores. Ik zou me dus goed moeten kunnen concentreren en dat lukt niet altijd vanwege slaapgebrek.

Als u inmiddels nog steeds leest en niet afgehaakt bent. Bedankt voor uw geduld, dat geklaag dat lucht soms best wel effe op! Ach het gaat allemaal weer over, ooit.

De overgang van de ploetervrouw moet natuurlijk niet resulteren in de ondergang van de ploeterman. Arme ploeterman, hij deelt het leven met drie vrouwen waarvan twee pubers en één VIDO. Dat moet best zwaar zijn dus als je hem tegenkomt, wees lief tegen hem!

Geen idee wie de ploetervrouw is? Lees wie en waarom.